FOOD IN THAILAND – PART I.

Let me give you some introduction into a Thai cuisine. As we didn´t try everything yet and are still planning on attending the cooking class, this will only be a part I. so stay tuned for the part II.!

What do you imagine when someone says Thai food? Most of you are probably familiar with spring rolls, pad thai and green, red or yellow curry. These are the most popular dishes and luckily Thais have much more to offer. I have already spent few months of my life in Thailand and my daily menu looked like this:

Breakfast: fruit, yoghurt, corn flakes

Lunch: fried rice with chicken or shrimps, rice with curry, pad thai, fried noodles with vegetable (of course not all together)

Dinner: home made vegetable salad or I had a massive feast at the local market (my favourite were spring rolls, fish burger, papaya salad, pancake with banana and coconut milk, guava with chilli powder)

It all becomes very monotonous after some time and after 4 months I couldn´see rice and noodles anymore. Now I am back in Thailand (just started my 3rd week) and I am still lovin´it!

V tomto článku vám povím něco o Thajském jídle a stravování. Vzhledem k tomu, že jsme zatím nevyzkoušeli všechno a v plánu máme navštívit i hodiny vaření, berte to zatím jako úvodní část.
Co si představíte pod pojmem Thajská kuchyně? S největší pravděpodobností to budou spring rolls, pad thai nebo kari. Všimla jsem si, že v poslední době velmi populární v Praze. Toto jsou ty nejvíce známá jídla, ale naštěstí Thajci toho mají ještě mnohem více v rukávu.  Já tu strávila už několik měsíců mého života a můj jídelníček vypadal takto:
Snídaně: ovoce, jogurt, corn flakes
Oběd: smažená rýže s kuřecím masem, krevety, rýže s kari, pad thai, smažené nudle se zeleninou (samozřejmě ne všechno dohromady)
Večeře: salát, který jsem si udělala sama doma a nebo jsem se totálně přecpala na místním trhu (mezi mé nejoblíbenější patřily spring rolls, rybí burger, salát z papáji, palačinka s banánem a kokosovým mlékem nebo guava s čili posypem).
Abych řekla pravdu, tak jsem po 4 měsících měla rýže a nudlí plné zuby. Teď jsem v Thajsku už 3 týdnem a zatím mi to pořád chutná!

 where to eat

You can dine in restaurants, street eateries or at the local markets. With a restaurant it can be hit or miss. I am not saying all of them are bad but my experience made me think that eating like the local is the best and the safest option. During my long term stay in Thailand I craved western food. So once I went for a potatoe puré and fried snitzel at a beach restaurant. Ended up with a diarrhoea which made my life difficult for the next 2 days. Few months later I had a few slices of pizza on a beach again. What a mistake! I was never so sick from food in my entire life! I was completely out of order for 5 days. Ok, enough of the bad stuff. Here is good one – a restaurant in Phuket called Nanork – a must place to go if you are in Kamala, they serve amazing Thai food.

V Thajsku se můžete stravovat buď v restauracích, na ulici nebo na místním trhu. S restaurací nikdy nevíte jak dopadnete, proto si radši zkontrolujte recenze na Trip Advisoru nebo dejte na doporučení těch, kteří tam již byli. Já přišla na to, že nejlepší a nejbezpečnější způsob je jíst jako místní. Během mého dlouhodobého pobytu mi samozřejmě chybělo naše jídlo a tak jsem se jednoho večera odhodlala a šla do restaurace na pláži a objednala si bramborovou kaši a řízek, což se později ukázalo jako né zrovna ta nejlepší volba. Skončila jsem se střevními potíži uvězněná na 2 dny ve svém pokoji. Pár měsíců na to jsem to riskla a dala si kousek pizzy v plážovém baru a pekelně se mi to nevyplatilo. Takhle špatně z jídla mi snad v životě nebylo a pět dní jsem musela zůstat doma. Abych si jen nestěžovala, tak vám třeba mohu doporučit restauraci Nanork v Kamale na Phuketu, kde vaří výborně a dokonce i za příznivé ceny.

street eateries

They don´t look fancy, they don´t look nice and I can imagine some of my friends would definitely not go there. Probably not even me if I was a newbie in Thailand. The sellers have a little pushcart or a simple indoor kitchen with a cooker and plastic tables and chairs. You´ll see loads of these on the streets. My advice is – if you see many people eating there, go for it! Here in Chiang Mai we eat there every day. Our favourite is red curry and fried rice with chicken or shrimp. One portion for 35 bath (1 USD)!

Nevím přesně jak to nazvat v češtině, možná pouliční jídelny? Popsala bych je takto: nevypadají moc vábně, dokonce i trochu špinavě a když k tomu přidáme typický smrádek z ulice, tak by se vám tam určitě moc nechtělo. Kdybych byla v Thajsku poprvé, tak bych se jim s největší pravděpodobností obloukem vyhnula. Vypadá to tak, že prodavači mají malé vozíky na kolečkách s vařičem nebo malou kuchyňku, která je součásti jejich příbytku a k tomu pár plastových stolků a židlí. Pokud budete projíždět jakýmkoliv městem nebo vesnicí, uvidíte alespoň jeden na každých 10 metrech. Moje rada zní – pokud uvidíte, že se tam stravují místní, jděte do toho! V Chiang Mai takového zařízení navštěvujeme denně. Naše oblíbené je červené kari nebo smažená rýže s kuřecím masem nebo krevetami. Cena je pohádková – 24 Kč za porci!

local markets

Amazing thing! Yes, they are smelly and dirty but the food is ok! There is a market 3 times per week in Kamala, Phuket and here in Chiang Mai is even every day from early morning to early evening, and all that just 5 min walk from our apartment. You can find real “gems” there. Thais are in love with all the entrails you can possibly find inside an animal! Livers, hearts, intestines, tongues, even saw fried chicken head! The Siri Wattana market is divided into few sections consisting of raw meat, fruit, vegetable, fresh juices, sweets and already prepared meals. I have a list of things I buy on a regular basis (fried spring rolls, fresh spring rolls, some cakes, pork in a coconut sauce, rice, vegetable) but always try something new as well.

Místní trhy jsou výborná věc. Docela to tam smrdí a občas se tam proběhne krysa, ale jídlo je v pořádku. V Kamale na Phuketu se trh konal 3x do týdne a v Chiang Mai je dokonce každý den. Prodejci začínají prý kolem 5 hodiny ranní (četla jsem to, v 5:00 jsem tam fakt nebyla) a končí kolem 19h večer. Trh máme asi 5 minut pěšky od hotelu, takže se vyplatí tam chodit téměř každý den. A co tam najdete? Opravdové poklady, a to doslova – Thajci milují vnitřnosti, koupíte tam vše od jater, jazyka, střev až po třeba smaženou kuřecí hlavu! Trh je rozdělen na několik částí, v jedné se prodává syrové maso (tam jsem se neodvážila vstoupit), v druhé zelenina, ovoce a čerstvé džusy a v další již hotové jídlo. Když se tam vydám, tak už mám svůj seznam věcí, které chci nakoupit, ale vždy se snažím najít i něco nového.

supermarkets

Of course you can find also normal shops in Thailand. The biggest chain is 7 eleven – these are small shops you can find on every corner. They sell the basic things so this is not a place for big shopping.  Other chaing is Big C where I was shopping when I was in Phuket and you can get there basically anything you need. Then there is a Tesco Lotus and Tops Market which I discovered only few days ago. It offers mainly imported goods and ridiculous prices. If you come to Thailand as a backpacker or whatever you wanna call it then forget eating cheese and drinking wine! These things cost much more here than in my home country.

Samozřejmě, že tu najdete i normální obchody. Největší síť obchodů je 7 eleven – malé obchůdky, které jsou na každém rohu a najdete tu pouze základní věci, je to spíše na to pokud vám zrovna dojde voda, toaletní papír nebo vás honí mlsná. Pokud chcete supermarket nabízí se Big C – ve kterém jsem dělala většinu nákupů na Phuketu a kde seženete opravdu všechno nebo Tesco Lotus. Před pár dny jsem tu objevila Tops supermarket, který nabízí především importované zboží z EU nebo USA a také šílené ceny. Pokud jedete do Thajska a máte omezený rozpočet, pak zapomeňte na to, že tu budete jíst sýr a pít víno. Láhev obyčejného Prosecca, které u nás koupíte pod dvě stovky tu stojí 550 Kč a malá krabička sýru Kiri 114 Kč.

Advertisements

7 comments

  1. Thanks for the great overview! I will be in Thailand for the first time in January, and food is a topic I am curious about. I get nervous because I can’t do spicy food and I also hear the stories of food poisoning! I’m thinking lots of veggies and rice. Of course I want to venture out of my comfort zone at least a little bit and try new things, too. I will be in Chiang Mai, and I have heard good things about the many little eateries as well as the nicer restaurants. Really looking forward to the coffee!

    Liked by 1 person

    • You can easily do non-spicy meals as well. I would suggest to learn how to say “not spicy” in Thai 🙂 Try papaya salad (without chilli and shrimp) fried rice with vegetable (not spicy at all) or spring rolls. You will love it here! There are also many western style bistros where they do nice salads and sandwiches.

      Liked by 1 person

      • More then 20 years ago.Pad Thai is the staple dish & made a little differently
        wherever you go,but must have crushed peanuts,bean sprouts & an egg added to be genuine.
        But I may return this year,I have friends living in Pattaya.

        Like

  2. Awesome post! Thank you for sharing. The photos you took of the food were mouth watering! So sorry about the sickness you experienced when you first traveled. It sucks that our bodies can’t always adapt to things in certain areas, even if they’re supposed to remind us of home. Enjoy your travels!

    Victoria Sallie
    onetravelbag.wordpress.com
    @onetravelbag

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s